Funkcje białka.

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne są składniki odżywcze i odpowiednia ilość energii.  Wśród składników tych wyróżnia się białka.

Białka są to związki organiczne, których głównymi składnikami są: węgiel, wodór, tlen, azot oraz siarka. Te długie łańcuchy aminokwasów czyli polimery powstają wtedy gdy grupa aminowa jednego aminokwasu połączy się  wiązaniem peptydowym z grupą karboksylową drugiego. Spełniają one wiele różnych funkcje. Co bardzo istotne są przeciwciałami. Białka stanowią ważny budulec mięśni, włosów i paznokci. Ponadto pełnią funkcje regulacyjne i podporowe. Wchodzą w skład błon komórkowych a także uczestniczą w przekazywaniu bodźców nerwowych. Z kolei zaś enzymy białkowe uczestniczą w procesach katalitycznych a fibrynogen jest odpowiedzialny za krzepliwość krwi.
Prawidłowe odżywianie polega na spożywaniu odpowiedniej ilości białek zarówno zwierzęcych jak i roślinnych. Warto wiedzieć, iż zbyt duża ilość, przekraczająca zapotrzebowanie organizmu nie jest wskazana. Niewykorzystane do celów budulcowych może ulec spaleniu ale produkty końcowe obciążają wątrobę i nerki.